3 Eylül 2011 Cumartesi

neden ekşi sözlük okumuyorum?



harika.

bu, ekşi sözlüğü keşfettiğimde verdiğim tepki değildi, ama siz öyle sayabilirsiniz. çünkü kendisini keşfettiğimde şimdilerde eşek statüsüne erişmiş çokça başkaları gibi ben de bir ergendim. hayatı en iyi kendisinin bildiğini sanan bir ergen. yaşıtlarından üstünmüş gibi hisseden bir ergen. bulabildiği her fırsatı bir asabiyet ve asilik gösterisine çevirmeye programlanmış bir velet. herhangi bir 13-15 yaşlarındaki, salak çocuk. olabildiğine sıradan. belki de değil. buna kendisinin karar vermesi çok güç.

öyle sayabilirsiniz; çünkü ergenlerin kendilerini ifade ediş biçimleri -genellikle- çok sağlıklı ya da isabetli olmaz. dolayısıyla vermem gereken tepki "harika"yken; ağzımdan çıkan sözcük, güney afrika'nın başkentinin bir varyasyonu olabilir (bu arada, evet, izmir'de malum isimde bir hamburgerci var).

sanırım 8-9 yıl geçmiş üzerinden (buraya bakılırsa 9) ve o süreden beri karakterimle ilgili (neyse ki) çok şey değişti. bunun bir kısmını da işte bu siteye borçluyum. sol frame'de gezinmek, bkz.ları kovalamak, rastgele bilgiler edinmek, hayatla ilgili çıkarımlar yapmak (sonraları birçoğunun doğru olduğunu gördüm), iyi-kötü bir mizah anlayışı edinmek (anti-fatih solmaz, pro-cenk & erdem*) ve hatta yazarların karakter tahlillerini yapmaya çalışmak. yalnızca sitenin isminden sour times & portishead'i keşfedişim bile bir milattır, mihenk taşıdır, felsefe taşıdır, taş'tır be; taşşşş

öhöm. sitenin tarihçesini burada uzun uzun anlatma niyetinde değilim. hele nesillerarası savaşları, yazar alım süreçlerinin verdiği sıkıntıları, yönetim-yazar zıtlaşmalarını... hiç değil. bir şeyler oldu. bir dönüşüm yaşandı ve bugünkü duruma gelindi. şikayetim statüko üzerine zaten.

açıklamalarımı maddeler halinde yapmayı seviyorum; öyleyse başlayayım.

NEDEN?

1. derdini küfretmeden anlatamayan (hoş, küfrederek de anlatamayan) futbol fanatiklerinin; mahalle kahvesi için bile uygunsuz kaçan üsluplarıyla entry kusmaları yüzünden:

BAZI OROSPU ÇOCUKLARININ GÖTÜNE GİREN TRANSFER. BUKALEMUNSPORLULARI HER FIRSATTA SİKEN ADAM GİBİ ADAM. BELLİ Kİ ZAMANINDA BİRİLERİNİN ANASINA SOKUP SOKUP ÇIKARAN EFSANE.

2. bkz manyaklığı yüzünden:

ilk entry bir şeyler anlatmaya çalışır. sonraki 43 entry sağa sola verilen bkz.larla doludur, öyle ki insan bunları takip etmeye kalksa boynu tutulur, kireçlenir, ağrır, başına gelmedik kalmaz. 45. entry'de birisi bir şeyler karalar, o da iki satır. hepsi bu.

3. inci sözlük özentiliği yüzünden:

inci sözlük bambaşka bir yazı konusu olsa da, o konsepti ekşi sözlüğe taşıma çabalarının kaliteyi düşürdüğü su götürmez bir gerçek.

4. "içerik başlıkla uyumlu değil"in puf olması yüzünden:

atılma nedenini bir türlü anlamadığım ve kimseciklerin de sorgulamamasına şaşırdığım bu adım, sözlüğü iki açıdan kötüleştirdi. ama önce ne olduğunu anlatmaya çalışayım dilim döndüğünce:

önceleri, "tanım" yapan bir entry'nin gerçekten de başlığı oluşturan kavramı tanımlaması gerekiyordu. bu kuralın yürürlükten kaldırılması sonucundaysa bu kavramın üç aşağı beş yukarısındaki herhangi bir şeyi tanımlamak yeterli oldu.

başlığımız "şirin baba'yı cırcır eden şirin çilekleri" olsun mesela. şunlar da entrylerimiz:
  1. diğer şirinlerin temkinli davranıp çok yememesi gereken çilekler.
  2. şirin baba'nın ikide bir "haydi şirinlerim, biraz daha kaka şirinleyelim" demesiyle ayyuka çıkan olay.
  3. kahveye abanması gereken baba. olsun, ne olursa olsun o bizim babamızdır, gerekirse gargamel'in şatosunun penceresinden içeri sıçması sağlanmalıdır.
  4.  "imam osurur, cemaat sıçar" sözünden hareketle tüm şirinler köyünü bok götürmesiyle sonuçlanacak talihsiz durum.
bu kural kalkmadan önce, yalnızca ilk entry sözlük diliyle legal olurdu. bu kural kalktığından beriyse sözkonusu başlık altında şirin çileklerinden hareketle hububat fiyatlarını tanımlasanız dahi kimse kalkıp da size "nörüyon yigenim" demez, diyemez. tam anlamıyla deli cevat'ın entry girebilmesi için tasarlanmış.

bu hamle sonucunda, ilk olarak; bir başlığın altına dizilmiş entrylerin birbiriyle uyumu tamamıyla bozuldu. sıralı entrylere tam bir kaos havası hakim. bir konu hakkında bilgi edineyim, deyip de başlığını okumak artık eski keyfini vermiyor.

ikincisi; bu kuralın ortadan kalkması yazarları pek bir özensizleştirdi. "osur osur ipe diz" düsturlu entryler daha rahatça girilmeye başladı, çünkü denetleyici mekanizmanın yetkinliği kısıtlandı. bu kuralın ihlal edildiği entryler çoğunlukla, yazılmadan önce başlığın bile zihinde bir kez hazmedilmediği, bodoslama girilenler oluyordu çünkü. düzen kaybetti, itinasız yazarlar kazandı.

* şimdilerde sözlüğün favori mizahçıları değişti tabi; önceden böyleydi tey tey tey

Hiç yorum yok: